Kotu ezan okuyan muezzinleri sikayet edin

Hersey bir sabah bes sularinda o berbat sesiyle ezan okumaya calisan o muezzinin sesini duyup irkilip uyanmamla basladi. Amerika’dan yeni donmustum, her ne kadar orda ezanin disari verilmesi yasak olsada ezani unutmus birisi degildim. Sabaha karsi kimsenin kendisini duymadigini sanarak uzata uzata degisik nameler ekleyerek turku cigirir gibi gelisi guzel ezan okuyup bu konuda fantaziler deneyip benden tonla kufur yiyen kimdi acaba ?

Aradan gecen surecte uc farkli kisinin ezan okudugunu ve bunlardan ikisinin muezzin olmayip cemaatten insanlar oldugunu ogrendim. Iclerinde sadece bir tanesi Ezani Ezan gibi okuyordu. Kimse bu konuda ayranim eksi demez. Ama Sisli gibi semtlerde camilere secilen muezzinler daha iyi okuyan insanlarken neden benim yasadigim yerde bu isin egitimini almamis kisiler okuyordu ezani ? Bu isin bir ilmi var ben okuyabilirim demekler olmuyor yetenek isi. Bu kadar imam hatip lisesi varken Istanbul’un icinde bir camiye devlet muezzin atiyamiyor mu ?

Isin tuhaf tarafi komsulardanda sikayetci olanlar var ama sorunu duzeltmek adina kimsenin birsey yaptigi yok. Bu boyle olmaz dedim ve ilce muftulugune sikayette bulundum asagidaki dilekcemle. Ilk dilekcei pek iplemediler ama asagidaki ikinci dilekcemi aldiklarinda sorun isik hiziyle cozuldu. Simdi gercekten hakiyla adam gibi ezan okuyan muezzinlerden ezan dinliyoruz. Siz yanlisliklara karsi birsey yapmadikca kalite standartinizi baska nasil degistirebilirsiniz ki ? Bu tur konular cok ince hassas konular Turkiyede. Bir suru yobazla ayni havayi soluyoruz. Kotu ezan okuyana karsi gelmek, ezan okunmasina karsi gelmek degildir. Bu yazimida yanlis anlayanlar olacaktir ama who cares ? 🙂

Sayin XXXXX XXXXXX Beyin Dikkatine

Gectigimiz aylarda XXXXXXXX Mahallesi XXXXXXX Cad  bulunan caminin kotu ezan okuyan muezzinleri hakkinda bir sikayetim olmustu. Aradan aylar gecmesine ragmen kulaklarimiz hala bu iskenceye maruz birakilmaktadir. Su an saat 6:34 sabah ezani 5:35 sularinda okundu ve ben o saatten bu yana uyuyamiyorum en sonunda sikayetimi bu email ile tekrar bildirmeye karar verdim yoksa uyuyamayacagim. Sayin Muftu, Ben 15 senedir XXXXX Bloklarinda oturan bir XXXX sakiniyim. Eskiden mescit olan yeri cami yapmissiniz. Ilk baslarda sorun yoktu ancak sonrasinda muezzin degisti sanirim, ekteki yanitinizdada belirttiginiz gibi cemaat okuyor ezani.

Ezan dinimiz icin son derece onemlidir. Insanlari namaza davet eder. Ben kimseden Hz. Bilal gibi ezan okumasini beklemiyorum ancak yakinimizdaki camide tespit ettigim 3 farkli muezzinden 2 si berbat birsey okurken bir tanesi sadece duzgun ezan okuyor. Ben sizinle acik konusacagim. Ben her bu ezani kotu okuyan muezzini duydugumda agir kufurler etmeye basladim. Okuduklari seyin ezanla uzaktan yakindan alakasi yok. Bir saat once her kim okuduysa nasilsa sabah ezani herkes uyuyordur diyerekten, ezan diyemeyecegim birsey okudu. Birgun usenmeyip kalkip gelin arabanizla ve dinleyin. Eger okumayi bilmiyorlarsa cemaatten insanlarsa okumasinlar. Bu isin bir ilmi egitimi var. Benim gibi kac insan kufreder oldu bu okuyanlara. Sevap degil gunah isliyorlar. Bu sorun cozulmezse artik bu adamlarin eline mikrofon verenlerede kufretmeye baslayacagim. Bir suru cozum var, ben vatandasim cozum sunmak sizin isiniz oldugu halde size cozumde sunabilirim. Eger hala birisi atanmadiysa hazirlanir bir CD 5 vakit icin farkli ezanlar kaydedilir ve minareden yayinlanir.

Hani cok guzel ezan okunuyorda ben mi begenmiyorum. Hayir efendim, bu okuyan arkadaslarin kulaklarinda bir sorun var muhtemelen ve kendi seslerini duymuyorlar. Detone oluyorlar, alakasiz makamlara geciyorlar, sanki turku soyluyorlar ya da uzun hava, Ezan haricinde herseye benziyor bu.

Sizden ikinci kez bu sorunu cozmenizi rica ediyorum. Oturdugum yerde baska insanlarinda dinimizin ezanimizin boyle katledilmesinden sikayetci oldugunu biliyorum. Iki hafta icinde buna bir cozum getirmezseniz oncelikle imza toplamaya baslayacagim ve sonrasinda istanbul il muftulugune konuyu tasiyacagim. Ordada cozum alamazsam, diyanet isleri baskanligina basvuracagim. Ha onlarda cozemez ustune gitmezse bu konunun, arariz haber kanallarini gelir cekerler camiyi, mikrofon tutarlar muezzinlere, size gelirler bana gelirler konuyu medyaya tasiriz. O zaman eminim sorun cozulur. Ama isi oraya getirme taraftari degilim. Medyaya konu tasinirsa bu ezan benzeri minareden okunan her neyse yayinlandiktan sonra kamuoyuda olusacaktir. Zaten bu tur haber icin telefon basinda bekleyen birsuru haberci var. Ama isi oraya goturmeden bu sorunu cozun. Tekrar ucuncu kez size sikayette bulunmayacagim. Birgun erken kalkip gelin ve disardan dinleyin. Eger hangi ezani kimin okudugu bilgiside sizin elinizde varsa size kim iyi okuyor kim kotu okuyor vakitleri ile rapor edebilirim. Zaten bir tane iyi okuyan muezzin var. O da hep okumuyor. Cemaate okutturmayin. CD den yayinlayin. Ben mecbur muyum bu iskenceye ? Sabah namazindan bu yana uykum kacti. Lutfen konu ile ilgileniniz.

Saygilarimla

Kaan DOGAN

 Gelen cevap :

Sn. Kaan DOĞAN

İlgi : 04.11.2009 tarihli e-mailiniz.

Dilekçeniz titizlikle incelendi :

Olayyerinde tespiti yapıldı şikayetinizde hallısınız en kısa zamanda merkezi ezan uygulamasıyla çözüm bulunacaktır.

Olumlu tepkilerinizi bellerim teşekkür ederim.

Reklam

About superlative

Do you wanna know who am I ? You will find out everything about me. Welcome to my little world...
Bu yazı Turkish Entries içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

7 Responses to Kotu ezan okuyan muezzinleri sikayet edin

  1. Anonymous dedi ki:

    Aslında İstanbul gibi büyük, tarihi İslam kokan, bu nedenle adı "İslambol" olan bir şehir hakkında böyle bir olay duymak üzücü. İstanbul'da merkezi bir sistem yapılması, büyük katılımlı bir yarışma sonucunda en güzel Ezan'ı yansıtan sesle okuyan bir müezzinin seçilmesi iyi olurdu…

  2. Kaan DOGAN dedi ki:

    Aslinda soylemis oldugunuz olay gerceklesse gercekten cok guzel olurdu. Simdilik lokal anlamda bu dediginiz gerceklesiyor sanirim. Bizim camide yayinlanan ezanda ilce merkezindeki ana camiden yayinlaniyormus benim bu dilekcemden sonra. Eskiden cok cok berbatti. Simdi oldukca iyi. Keske istanbul genelinde olsa bu sistem.

  3. Jacop dedi ki:

    Bende aynı dertten muzdaribim ama türkiye gibi halkının neredeyse yarısından fazlasını cahil olan bi ülkede bu gibi sorunları dile getirmek şikayette bulunan insanı kafir münafık yerine koyuyor malesef. Ben konya da yaşıyorum evimizin etrafında yakın sayılabilecek 3-4 cami var ve ben tabiki de bundan şeref ve onur duyuyorum. Ama bana en yakın olan camide hoca öyle bir ezan okuyor ki sizinde dediğiniz gibi ezandan başka her şeye benziyor. Öyle salakça nağmeler yapıyo ki zannedersin namaza davet etmiyo da uzun hava okuyo. Keşke bnde sizin kadar cesaretli olsam çünkü bu memlekette hele hele konya gibi bi yerde (Rabbim yaşamak için buraya düşürmesin insanı) bu gibi bi şikayette bulunmak kafir damgası yemek için çok ideal bir durum. Dilerim sizin sorununuzu çözdükleri gibi bizim daha dogrusu benim ve benim gibi düşünen insanlarında sorununu da çözerler…

  4. MAZLUM dedi ki:

    Aynı konu Adana için de geçerli, ezanı son ses bağırarak ve makamın dışında çirkin bir sesle okuyorlar, ELHAMDÜLİLLAH Müslümanım, ezanın güzel şekilde okunmasını istiyorum, Diyanet işleri başkanlığına bimer üzerinden şikayetimi yazdım, gelen tek satırlık cevap; “ezan eğitimli görevlilerimiz tarafından okunmaktadır” yani ben salağım, çirkini-güzeli, yanlışı-doğruyu ayırt edecek kadar farik-mümeyyiz değilim, sevgili diyanet beni kendime getirdi..

    • superlative dedi ki:

      Merhaba Mazlum Bey, Diyanet yerine ilçe müftülüğüne başvurun daha yakından ilgilenebilirler. Benim yaşadığım sorunda yardımcı olmuşlardı.

      • MAZLUM dedi ki:

        Merhaba Kaan bey, bizzat müftülüğe mesai saatleri içerisinde gidecek zamanım olmuyor ama internet üzerinden var mı diye bir bakayım, teşekkürler, hayırlı günler

  5. Tulay dedi ki:

    Erzurum aziziye dadaskent saltuklu mah 2. Sokakta oturuyorum müezzinin sesi bizim güzel ezanimiza uygun değil. Herşey torpilli insanlar için bizim memlekette . Muzezzinlerden sikayetciyim güzel sesli müezzin istiyoruz. Bi işine Allah rızası için ehline verin

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.